Trimmen is het algemene woord voor de vachtverzorging van een hond.

Er zijn een aantal verschillende behandelingen mogelijk afhankelijk van het vachttype van uw hond: scheren, knippen, effileren, plukken, ontwollen, wassen, borstelen en kammen.

Scheren en knippen: de vacht van uw hond wordt met een schaar en/of tondeuse in elk gewenst model gebracht (bv. poedel, shih tzu, maltezer).
Effileren: de vacht wordt met een uitdunschaar op een natuurlijke manier uitgedund of ingekort (bv. spaniels, setters).
Plukken: het verwijderen van de bovenste dode haarlaag (bv. cairn terrier, border terrier, ruwharige jack russel terrier).
Ontwollen: het verwijderen van de oude ondervacht. (bv. keeshond, labrador retriever, newfoundlander).

Bij sommige rassen is een combinatie van bovenstaande behandelmethoden nodig.


Ontklitten

De meeste honden hebben wel wat klitten wanneer zij in de trimsalon komen, dat is helemaal niet vreemd.
Om deze te verwijderen gebruik ik een klittenkam of schaar om de klit door te snijden en vervolgens kan ik de klit er uit borstelen.
Het verwijderen van een klit op deze manier is voor uw hond de meest vriendelijke.

Echter, ik vind dat altijd voorop moet staan dat uw hond in de trimsalon komt voor een behandeling en niet voor een mishandeling. Serieuze klitten op gevoelige plaatsen, zoals oksels, buik en bij de geslachtsdelen zal ik daarom altijd wegknippen of scheren. Mocht de vacht van uw hond zeer ernstig geklit of zelfs tot op de huid vervilt zijn, dan zou het geheel ontklitten ervan toch een pijnlijke ervaring voor uw hond kunnen worden. Onnodig vind ik dat en daarom is er in zon geval nog maar n (pijnloze) manier om de klitten te verwijderen: het kortscheren van uw hond.


Hoe vaak naar de trimsalon?

Hoe vaak een hond moet worden getrimd is heel verschillend en afhankelijk van de vacht. Maar om u toch een idee te geven:

 • Knipvachten (poedel, shih tzu, boomer-hondjes): 4 tot 8 maal per jaar.
 • Ruwharige (pluk) vachten: 2 tot 4 maal per jaar.
 • Spaniel / retriever vachten: 4 tot 6 maal per jaar.

Op weg naar de trimsalon

Ondanks alle goede zorgen zullen sommige honden het bezoek aan de trimsalon als "niet leuk" kunnen ervaren. Om het bezoek zo aangenaam mogelijk te maken voor uw hond, voor uzelf en voor mij, geef ik u hieronder enkele tips:

 • Bent u de trotse bezitter van een puppy, kom dan op jonge leeftijd eens kennis maken in de trimsalon bij het puppy-uurtje.

 • Begin zelf al zo jong mogelijk met borstelen, kammen, wassen en fhnen. Ook het regelmatig aanraken van de voetjes of teentjes, de staart en de oren zorgt er voor dat uw hond veel makkelijker zal wennen aan het trimmen.

 • Wanneer u uw hond bij de trimsalon komt brengen, kan hij/zij uw aandacht gaan trekken en steun gaan zoeken bij u. Probeer hier zo min mogelijk op te reageren zodat u dit gedrag niet versterkt. Onthoud dat hoe langer u blijft knuffelen, hoe onzekerder uw hond zal worden.

 • Het is beter als u zelf niet aanwezig blijft bij de behandeling omdat de meeste honden hier onzeker van worden en alles uit de kast gaan halen om uw aandacht te krijgen. De trimbeurt duurt dan langer en kost voor zowel uw hond als voor mij veel meer energie.
  Maar als u er toch liever bij wilt blijven mag dit natuurlijk wel.

 • Probeer uw hond onderweg naar de trimsalon zo droog mogelijk te houden.

 • Laat uw hond minimaal een uur voordat hij of zij naar de trimsalon gaat niet eten.

 • Laat uw hond even uit voordat u hem of haar naar de trimsalon brengt. Zo hoeft uw hond zijn behoefte niet zo lang op te houden.

 • Breng uw hond altijd aangelijnd naar de trimsalon.

 • Wanneer ik tijdens de behandeling ergens rekening mee dien te houden (lichamelijke klachten, allergische reacties, agressie e.d.), meldt u dat dan even als u uw hond komt brengen.

 • Mocht u niet op een afspraak kunnen verschijnen, laat mij dit dan zo vroeg mogelijk weten.